Pàgines

dilluns, 17 de febrer del 2014

EXERCICIS D'ESTIL

Retrògad és la història que expliquem a partir dels Exercicis d'estil de Raymond Queneau, (Le Havre, 21 de febrer de 1903 - 15 d'octubre de 1976) va ser un poeta i novel·lista francès.
L'any 1950, va entrar en el Col·legi de Patafísica i l'any 1951 en l'Acadèmia Goncourt.
L'any 1959 va publicar Zazie dans le Metro, novel·la que va revelar Queneau al gran públic. Anys més tard, Louis Malle va realitzar una pel·lícula basada en la novel·la.
Amant de les ciències (el 1948 va entrar en la Societat Matemàtica de França), Raymond Queneau sempre va intentar aplicar normes aritmètiques en la construcció de les seues obres. Amb motiu d'un col·loqui, va fundar en 1960, junt amb François Le Lionnais, un grup d'investigació literària i científica que es va convertir en el OuLiPo o "Ouvroir de Littérature Potentielle" (Taller de Literatura Potencial).

Umberto Eco (Alessandria, Piemont, Itàlia 1932) és un conegut escriptor italià, famós tant per les seves obres de ficció, on destaca sobretot en el camp de la novel·la, com pels seus tractats de semiòtica.
Va ser anomenat sàtrapa de la patafísica per les seves obres humorístiques, entre les que destaca Com viatjar amb un cangur, i per haver perfeccionat una de les seves branques, la cacopèdia.

Altres distincions el van portar a ser membre del Consell de Savis de la UNESCO. Va rebre l'any 2000 el Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats.
Ha treballat també als mitjans de comunicació com a difusor cultural. Les seves passions se centren en l'edat mitjana, les llengües i els clàssics. Curiosament, també manifesta ser un expert en James Bond.
El nom de la rosa (1980) - Novel·la històrica que va ser adaptada al cinema[1] i es va convertir en un supervendes. Barreja els elements d'intriga amb l'erudició medieval i apropa l'època al present.

"El millor d'un llibre rau en ésser llegit. Un llibre està compost de signes que parlen d'altres signes que al seu torn parlen de les coses. Sense un lector, un llibre conté signes que no produeixen conceptes; per tant, és un objecte ximple."

Umberto Eco ens proposa construir històries a partir de d'imaginar un món i moblar-lo amb tots els detalls. Plantejar-nos alternatives: què passaria si...